Friday, 17 May 2013

Nilai Seorang Guru

BismillahiRahmanniRahim
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah,bersyukur terhadrat Illahi kerana masih lagi diberi peluang untuk bernafas dimuka bumi ini yang mana hakikatnya tempat persinggahan sementara untuk kita mengumpul seberapa banyak bekalan untuk kita gunakan pada perjalanan akan datang setelah selesai tempoh kita menetap di tempat yang sementara ini. Semoga kita dipelihara dan sentiasa berada dibawah payang RahmatNya,InsyaAllah.

Semalam 16 mei 2013 ,merupakan hari guru yang mana merupakan satu hari yang telah menjadi kebiasaan kita di Malaysia ini menyambut hari tersebut sebagai satu hari yang khas untuk kita menghargai guru kita yang telah banyak mengorbankan masa dan tenaga bagi mendidik anak didiknya agar menjadi seorang insan yang berjaya,lebih-lebih lagi sebagai muslim,ingin berjaya didunia dan diakhirat.

Pada tahun ini merupakan tahun ketiga,semestar enam sebagai seorang mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris ,Tanjung Malim,Perak yang mana sedang menjalani pengajian Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Matematiksebagai medan yang ingin saya terjun dalam masyarakat dan ingin membuktikan bahawa bukan hanya guru pendidikan Islam sahaja mampu berdakwah,namun guru selain pendidikan Islam juga mampu berdakwah dan memainkan peranan kepada masyarakat dalam menyampaikan ilmu agama kepada masyarakat.


 Ke'hangatan' menjadi guru kian terasa pada semestar ini kerana banyak kerja yang perlu dilaksanan


Rancangan Pengajaran Harian

Bahan Bantu Mengajar

dan pelbagai lagi persiapan kena laksanakan yang mana ada kala tiba-tiba saja sebab baru teringat disebabkan terlupa dalam proses merancang.

Subahanallah...


Banyaknya tugas seorang guru sebelum memulakan pengajaran

Semasa pengajaran lagi,ketangkasan sangat perlu kerana ada kala apa yang kita rancang tidak semua menjadi

MasyaAllah....

Belum lagi dalam membentuk masyarakat.

Besarnya tugas seorang guru


Kerana guru bukan sahaja kena mengajar sebagai guru dalam bidang yang ditugaskan kepadanya 


Malah peranan guru lebih lagi,


Terutama dalam membentuk masyarakat

Teringat sebuah Hadis yang mana apabila matinya anak Adam,hanya tiga perkara sahaja dibawa bersama

Sedekah Jahiriah

Ilmu yang bermanfaat

Dan doa anak soleh.


Subahanallah...


Besarnya harga seorang guru

Kerana apabila ilmu yang disampaikan sangat bermanfaat,lebih-lebih lagi jika ilmu itu membentuk masyarakat yang selari dengan kehendak Islam,itulah antara sahamnya di akhirat kelak.


Sebab itulah Islam sangat melarang umatnya melawan guru kerana darjat seseorang guru sangat tinggi disisi Allah selagi mana guru tersebut tidak melakukan apa yang dilarang oleh Islam.Mungkin kita mampu dapat keputusan yang cemerlang

Mungkin kita juga mampu jadi orang yang hebat

Namun,keberkatan itu tiada

Apabila keberkatan itu tiada,apa guna kita jadi apa sekalipun yang hebat kerana mungkin disebalik kehebatan itu Allah balas dengan pelbagai yang tidak menyenangkan kita akibat perbuatan kita menyakiti guru.


Secara kesimpulan,apabila kita letakkan diri kita ditempat guru,baru kita sedar bahawa bukan senang seperti yang kita lihat. Hormatilah guru dan semoga segala kebaikan yang mereka ajar kepada kita kita gunakan sebaiknya agar kita tidak menjadi manusia yang sia-sia dan dicela disisi Agama. Apabila kita menjadi seorang yang berguna dan mampu membawa kebaika kepada Agama dan masyarakat,mudah-mudahan itu sebagai tanda ilmu yang kita pelajari diberkati dan semoga Allah melimpahkan segala RahmatNya kepada insan yang bergelar guru ini.

InsyaAllah.


Mukmin sejati merebut cinta Illahi


2 comments:

  1. “When Allah wills good for a person, He deepens his knowledge of Islam."
    (Bukhari and Muslim)

    Though deepening of knowledge is Allah's special blessing, it will not come to us except by hard work and determination. When Allah sees you taking the path to 'ilm, He will lead you on further until you reach a higher level and marvel how you reached there! Fulfill your part of the bargain, for Him to fulfill His. - sheikh tawfique chowdary

    ReplyDelete