Saturday, 29 June 2013

Ramadhan, mengasah ketaqwaan muslim.

BismillahhiRahmaniRahim

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Menyayangi

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Bersyukur terhadrat Illah dengan izinNya mampu bernafas di muka bumi ini yang mana ianya merupakan satu persinggahan buat semua manusia yang mana ia merupakan satu ujian bagi setiap insan yang wajib dilalui setelah dia melepasi alam rahim dan lahirnya ke dunia ini akan menerima ujian daripada penciptaNya untuk melihat dan menilai sama ada hambaNya ini di kemuncaknya akan berada di syurga ataupun di neraka dan mudah-mudahan Allah selamatkan kita dan memasukkan kita semua ke dalam syurgaNya yang penuh Rahmat dan Nikmat yang tidak ada tolak bandingannya lagi, Insya-Allah.

Sedang kita semua sibuk dengan urusan harian kita, tidak kira yang bekerja, atapun belajar ataupun kedua-duanya sama ada sedar atau tidak kita telah hampir dikunjungi oleh satu tetamu yang istimewa yang mana semua kaum muslimin sangat gembira bahkan ianya juga merupakan tetamu yang sangat dibenci oleh syaitan dan para pengikutnya iaitu ramadhan.

Ramadhan ialah satu bulan yang sangat istimewa kerana dalam bulan tersebut terdapat satu malam yang dipanggil malam lailatul Qadar yang mana ia merupakan satu malam yang semua kaum muslimin mencari-cari bahkan ada yang bermati-matian beribadat sepanjang bulan ramadhan kerana ingin bertemu malam istimewa ini yang hanya Allah pilih sahaja hambanya yang layak bertemu dan hanya Allah sahaja yang mengetahui bila waktu dan malam akan beralaku malam lailatu Qadar.

Apabila tibanya bulan Ramadhan, Insya-Allah, ramai diantara kita yang sedia maklum bahkan sudah masak diingatan kita banyak kelebihan-kelebihan bulan ramadhan sehinggakan budak kecil pun tidak sabar menunggu bulan ramadhan, bulan mulia ini dan diantara selain malam lailatul Qadar, ganjaran pahala juga dilipat gandakan oleh Allah kepada hambanya kerana bulan ini juga menguji sejauh manakah mereka merasakan Allah Maha Melihat akan segala perbuatan mereka.

Antara sebab bulan ialah bulan yang mana Allah melipat gandakan ganjaran pahala ialah diantaranya ialah sejaumanakan rasa diri kita sentiasa Allah perhatikan. Kita mungkin ambil kisah dan ada rasa malu kerana bulan ini secara umumnya muslim akan menahan makan dan minum bermula waktu fajar sehingga masuknya waktu maghrib dan sebanyakkan bab menahan makan dan minum ini ramai yang ambil kisah sehinggakan ada kalangan kita sanggup check bilik sahabat kita adakah dia berpuasa atau tidak.

Namun ada sesuatu yang biasa kita tidak ambil kisah apabila tiba ramadhan bahkan kita kelihatan sama sahaja sebelum, semasa, dan selepas ramadhan dan mungkin kalau rajin sikit amalkan puasa sunat, Alhamdulillah. Tetapi yang mesti kita ambil berat apa yang Allah ingin mengajar kepada kita ialah sifat Taqwa sepanjang Ramadhan ini.

Kita semua kebanyakkan biasa dengar perbualan Saidina Umar Al-Khattab R.A. dengan Abu Hurairah R.A. akan pertanyaan Saidina Umar Al-Khattab berkenaan makna Taqwa dan Abu Hurairah R.A. memberi perumpamaan bahaya taqwa itu diibaratkan kita sedang berjalan pada satu jalan yang penuh duri apa akan kita lakukan dan Saidina Umar menjawab sudah tentu kita akan berhati-hati semasa berjalan, dan Abu Hurairah menjawab itulah taqwa. Taqwa dengan kata lain ialah kita sentiasa berhati-hati dalam perbuatan kita bukan kerana jumud tetapi ingin memastikan kita melakukan seiring dengan syariat Islam.

Banyak perbuatan kita yang kita jaga semasa ramadhan tetapi ada juga yang terlepas pandang. Sebagai contoh semasa ramdhan kita biasa jaga mulut kita daripada menyuapkan sesuatu yang membatalkan puasa, namun kita lupa kita setiap hari menyuap mulut kita dengan makan darah daging saudara kita sendiri iaitu mengumpat dan menfitnah.

Kita juga menahan tangan kita daripada mengambil makanan untuk makan namun tidak lupa untuk melatih  tangan kita daripada membazir dibulan mulia ini dan seterusnya.

Kita menahan mata kita daripada melihat aurat ajnabi namun kita lupa untuk melatih mata kita supaya menundukkan pandangan. Satu makna yang berbeza, menahan tidak mampu menahan selama-lamanya namun menunduk bererti kita mengawal dengan hati yang penuh rasa malu kerana hati ini diresapi Iman dan Taqwa. Bak kata orang dari mata turun ke hati. Apabila mata dilatih dengan Iman dan Taqwa, maka yang akan sampai ke hati ialah Iman dan Taqwa, InsyaAllah.

 Dan pelbagai lagi yang biasa kita dengar tetapi kita tidak ambil berat.

Ramai mampu melatih untuk lapar tetapi ramai yang tidak melatih diri untuk merasakan kewujudan Allah yang Maha Agung sedang melihat segala perbuatan hambaNya. Iman dan Taqwa perlu menjalani latihan, kadang-kala ianya memerlukan sedikit pengorbanan kerana nilainya sangat mahal dan apabila seseorang itu merasakan nikmat kehadirannya, nyawa sekali pun sanggup dikorbankan.

Sebaik-baik pakaian seseorang muslim itu ialah taqwa iaitu sentiasa berhati-hati dalam semua aspek , pakaian, percakapan, fikiran, dan lain-lain lagi yang mencorak keperibadian seseorang muslim yang indah.

Mudah-mudahan, kita lalui bulan mulia ini sebagai latihan kita untuk meningkatkan ketaqwaan selari dengan Al-Quran dan As-Sunnah agar kita menjadi hamba yang bertaqwa dan tergolong dalam golongan yang mendapat rahmatNya, InsyaAllah.

Mukim sejati merebut cinta Hakiki. 

No comments:

Post a Comment