Thursday, 2 August 2012

Pakaian kita?

Bismillahirrahmannirahim,

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah,

Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam,yang telah memberi kita menyambut dan beramal di bulan yang mulia ini iaitu Bulan Ramadhan Al-Mubarah,Alhamdulillah.

Dikesempatan waktu dan kesihatan ini saya berasa bersyurkur kepada Allah S.W.T. kerana masih lagi diberi peluang untuk menulis dan menyambut di bulan yang mulia ini khususnya Allah S.W.T. sediakan bulan ini untuk kita meng"upgrade" diri kita sesudah sekian lama berjuang sepanjang sebelas bulan yang lain. Selawat dan salam keatas junjungan besar baginda Nabi Muhmammad S.A.W. dan para sahabat kerana jikalau bukan kerana kasih sayang dan perit mereka perjuang menyebarkan syiar Islam dapatlah kita menikmati nikmat Islam yang kita kecapi sekarang ini,Alhamdulillah.

Alhamdulillah,dalam menyambut bulan Ramadhan ini ramai kita lihat rakan-rakan kita dan kaum kerabat kita sibuk mempersiapkan diri di bulan yang mulia ini dengan pelbagai amalan-amalan sunat seperti solat sunat tarawih,solat sunat tahajjud,sedekah dan lain-lain lagi.Teruskan amalan kita ini semoga Allah menerima kita sebagai HambaNya yang mana DIA tempatkan kita dikalangan orang yang diredhaiNya.

Jika kita lihat anak-anak kecil,orang dewasa, dan masyarakat jika ditanya apakah azam dibulan Ramadhan ini ada yang mengatakan ingin mengkhatamkan Al-Quran dalam masa bulan Ramadhan ini,ada yang mengatakan ingin bersedekah sebanyak-banyaknya,solat sunat tarawih, dan banyak lagi.Teruskan amalan tersebut dan istiqamah,moga-moga Allah S.W.T. merehdhai kita semua.

Namun disini saya menulis kerana saya ingin kongsikan satu patah perkataan yang mana kita semua sering dengar bahkan kita biasa pun dengarnya,"TAQWA".

Minggu lepas saya tertarik rancangan TV Al-Hijrah yang mana menayangkan satu rancangan yang mana saya rasa hampir semua orang mengenali,REFLECTION,satu rancangan yang bagi saya agak "simple" namum memberi impak yang besar bagi yang melihatnya dengan ilmu serta konsisten dan saya ikuti rancangan ini terutama apabila Iman Suhaib Web,Iman daripada Amarika,jika mempunyai kelapangan.Dan saya tersentuh dengan satu kata-kata beliau bilamana beliau bercerita tentang Ramadhan yang mana sebaik-baik sasaran kita dibulan Ramadhan ini ialah selepas bulan Ramadhan ini ketaqwaan kita semakin meningkat berkali ganda dari pada sebelum ini sesudah mana kita servis diri kita selama sebulan.

Taqwa ialah satu perkataan yang mudah. Bila ditanya pasti ramai akan mengaitkan dengan kisah Umar Al-Khattab dengan Abu Hurairaj R.A.. Namun ianyanya sebenarnya mengandungi makna yang sangat mendalam.Rasulullah S.A.W. juga ada menyebut sebaik-baik pakaian ialah pakaian Taqwa.Jika kita kaitkan kisah Amirulmukminin Umar Al-Khattab dengan sahabatnya Abu Hurairah R.A. yang bermakna berhati-hati dalam melakukan setiap perkara.Tingkat paling tinggi dalam diri seseorang bilamana tingkat Taqwanya semakin tinggi atau bahasa ringkas berhati-hati melakukan setiap perkara.

Kenapa bila kita diperintahkan berpuasa kita semua berpuasa dari waktu Subuh sehingga Maghrib kita semua sanggup berpuasa sedangkan bilamana kita berpuasa tiada siap pun melihat kita dan jika kita nak kelenton pun dengan masuk bilik air minum dan makan boleh sahaja.

Mari kita sama-sama renungkan Hadis Baginda S.A.W. yang kebanyakan kita biasa dengar iaitu ramai dikalangan kita berpuasa tetapi hanya mendapat lapar dan dahaga sahaja,dengan kata lain sia-sia sahaja kita tahan lapar pada siang hari.

Kenapa...?

Antaranya kerana ketaqwaan kita tidak meningkat atau mungkin lebih parah.Kerana hakikatnya kita berpuasa tanpa ilmu,kita berpuasa ibarat adat semata-mata.Bila bulan Ramadhan pasti kita akan terfikir puasa siang hari,tarawih,solat tahajjud,baca Al-Quran dan mana-mana kebiasaan yang kita buat dibulan Ramadhan.

Sekali-sekala mari kita lihat,kita sebelum puasa ,semasa,dan selepas bulan puasa,adakah diri kita semakin baik,sama sahaja atau makin baik dan mudah-mudahan semakin baik kita.

Salah satu bilamana kita nak rasa kita lalui bulan Ramadhan ini dengan baik ialah kita rasa kita sentiasa diperhatikan Allah S.W.T. dalam nak melaksanakan segala perlakuan kita. Kita akan sentiasa berfikir adakah perbuatan kita ini diredhai Allah sebelum kita melakukannya,dari segi percakapan,perbuatan,hati,pemakaian dan apa sahaja.

Ambilah masa merenung diri bersama-sama agar kita lalui bulan Ramadhan ini dengan terbilang dan kita semakin rasai Allah S.W.T. memerhati dan menyoal perbuatan kita di Akhirat kelak.

Sama-Samalah kita berubah menjadi muslim yang bertaqwa. Taqwa tidak akan lahir tanpa Iman dan Iman tidak akan datang tanpa Hidayah Taufiq dan untuk mencari Hidayah haruslah sentiasa istiqamah menuntut ilmu dan bermuhasabah diri,Insya-Allah.

Selamat Menyambut Bulan Ramadan yang mulia,Semoga ketaqwaan kita lebih baik selepas lalui bulan Ramadhan ini.

INSYA-ALLAH
Mari merebut Cinta Hakiki^^


3 comments:

 1. Assalamualaikum ustaz fadhlan, post anda bagus! Tapi, awat banyak sgt kesalahan ejaan? hoho! Kena masuk tadika balik la..hehe! Melawak na.. Selamat berdakwah kepada ummah, moga usaha anda diberkatiNya ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima Kasih...tak perasan T_T

   Delete
  2. minta maaf yer terkasar bahasa ^^,
   keep doing and istighamah in your work! Fighting! ^^

   Delete