Wednesday, 1 January 2014

Semoga tahun ini lebih baik daripada sebelumnya


      Bersyukur terhadrat Allah kerana dengan limpah kurniaNya masih lagi diberikan peluang untuk bernafas di muka bumiNya ini yang pernuh dengan limpahan Rahmat dan Nikmat yang tidak terhingga. Setiap insan tidak mendapat nikmat yang sama kuantitinya kerana ada yang kaya, ada yang miskin, ada yang sederhana sahaja tetapi apa yang membuatkan insan ini kaya ialah apabila timbul rasa syukur terhadap nikmat yang diperolehinya. Islam telah mengajar umatnya agar sentiasa bersyukur terhadap nikmat yang diperolahinya dengan sentiasa meningkatkan usaha kearah yang semakin berkualiti, tidak sombong, sentiasa membantu sesama masyarakat semampu yang boleh dan banyak lagi kebaikkan yang boleh diberi.

Pertama sekali, saya ucapkan Selamat Menempuhi Tahun Baru kepada semua pembaca-pembaca blog saya ini dan memohon maaf disebabkan tidak mampu istiqamah pada tahun yang lalu dengan tidak post selama dua bulan akibat kekeringan isi yang hendak disampaikan. :)Berdasarkan link yang saya berikan diatas, mungkin isu ini boleh dikatakan lapuk di dalam kalangan masyarakat kita. Boleh dikatakan setiap sambutan yang melibatkan pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan keesokkan pasti terpapar di dada media isu tersebut. Semakin lama semakin menjadi-jadi dan apa yang menjadi kerisauan saya yang ingin dikongsikan kepada sahabat sekalian bimbang jika yang terlibat itu insan yang mempunyai hubungan keluarga atau yang menjadi sahabat atapun kenalan kita yang terlibat dalam hal diatas. Semoga Allah memelihara kita semua dan insan disekeliling kita.


Persoalan yang sentiasa bermain difikiran saya apabila melihat kes ini dan seumpamanya :


Perlukah kita melakukan hubungan secara haram setiap kali ada pesta ?

Adakah dengan melakukan hubungan secara haram menunjukkan kasih dan taat setia pada pasangan?

Sukakah kita apabila melihat hal-hal ini sentiasa berlaku dalam masyarakat kita saban hari ?

Terlalu murahkan maruah kita untuk digadaikan kepada seseorang yang tidak memikul dosa kita ?

dan pelbagai persoalan yang mungkin akan timbul pada masa akan datang.Dalam Al-Quran, Allah telah memberikan peringatan kepada kita semua, baik lelaki mahupun perempuan dalam suran An-Nur ayat 30 yang bermaksud :

"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan."


Surah An-Nur ayat 31 yang bermaksud :

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."


Sama-sama kita muhasabah dan mengambil iktibar dalam hal ini. 

Semoga Allah memelihara kita dan bersama-sama menangani hal ini agar dapat melahirkan generasi yang lebih bermaruah dan memelihara diri daripada perbuatan yang mengundang musibah.


Muslim Sejati Pencetus Ummah 

No comments:

Post a Comment