Tuesday, 25 March 2014

Membuat Orang Bersalah

          


       Alhamdulillah, bersyukur terhadrat Illahi kerana dengan limpah kurniaNya masih lagi kita bernafas dimuka bumi ini dan juga diberikan peluang untuk bertaubat sebelum nyawa kita diambil oleh Illahi untuk dihitung segala amalan yang teah kita kerjakan didunia ini. Semoga Allah menjemput kita dalam keadaan kita sempat bertaubat dan berada dalam keredhaanNya, InsyaAllah.

BOB( Buat Orang Bersalah ) ialah istilah yang saya dapat daripada VBlog seorang yang tidak asing lagi bagi siapa yang mengikuti perkembangan beliau iaitu MatLufi. Dalam video beliau banyak pelajaran yang saya dapati dan mungkin kebanyakan daripada kita telah lalui sikap sesetengah masyarakat yang suka buat kita bersalah dengan nampak pada mereka tegeruan tapi mungkin tak ramai yang tahu telah mencampakkan perasaan bersalah ini pada diri seseorang dan mungkin memberi impak padanya.

Video Matlufi

 https://www.youtube.com/watch?v=jV5Kefw80M4


Mungkin kita biasa suka membuat orang rasa bersalah dengan anggapan bahawa dia akan mempelajari daripada kesilapannya tanpa kita berfikir dengan waras atau rasional kesan perbuatan kita terhadap seseorang. Tapi hakikatnya kita bukan menegur tetapi membuat dia rasa bersalah dan sebenarnya rasa bersalah ini boleh memberikan impak kepada emosi seseorang menyebabkan tekanan dan datang satu perasaan yang memberikan impak pada dirinya.

Daripada sudut Psikologi pula, secara umumnya ini dipanggil buli emosi dimana buli ini tidak akan memberikan kesan yang negetif pada badan seperti kecederaan namun ia akan memberikan kecederaan yang serius pada jiwa seseorang dan mungkin menyebabkan ianya menjadi tekanan atau terbawa-bawa perasaan dan lebih parah lagi tekanan jiwa atau dendam.

Dalam majalah Anis keluaran Mac 2014 dalam Kolum terakhir majalah ini menarik perhatian saya iaitu kolum celik siber yang bertajuk Buli Siber vs Buli bersemuka. Apa yang menariknya ialah satu kajian oleh CyberSecurity Malaysia, DIGI, dan Kementerian Pelajaran, dalam 9,651 pelajar di 459 sekolah diseluruh negara, satu daripada empat pelajar mengaku pernah menjadi mangsa buli siber dan satu daripada tiga pembulian dilakukan menggunakan Facebook atau blog .

Belum lagi kajian ini dijalankan dikalangan pelajar IPT, orang awam dan sektor pekerjaan dan pada pengamatan saya pelajar IPT mungkin boleh jadi hampir sama bilangan diatas atau lebih. 

Lebih parah lagi jika ada individu yang mencerminkan Islam menggunakan dalil-dalil agama yang mungkin pada secara kasar macam betul mereka baca bagi  "menghentam" orang namun mereka pada hakikatnya tidak mempelajari tafsir ayat-ayat tersebut apakah sebabnya ayat tersebut diturunkan dan bagaimana pula tafsiranya. Belum lagi ada sesetengah ayat didalama Al-Quran membawa makna lebih daripada sau tafsiran.  

Mungkin merasakan itulah hikmah tapi pada hakikatnya hanya membuli emosi orang atau membuat mereka rasa bersalah sahaja.

Ahlak Rasulullah S.A.W.

Suka juga saya ingin kongsikan kuliah yang saya dengar semalam daripada Dr MAZA memalui new.livestream yang mana beliau mengajarkan kitab Riyadatus Solihin yang mana satu hadis mengisahkan seorang sahabat yang bernama Muawiyyah Ibu Hakam R.A. yang mana kisahnya apabila beliau solat berjamaah di masjid Nabi, ada sahabat lain yang bersin dan beliau menjawab bersin tersebut semasa solat. Sahabat lain memandang Muawiyyah Ibu Hakam R.A. membuatkan seperti dia rasa tidak selesa bahkan ada riwayat yang mengatakan dia bertanya semasa solat kenapa mereka memandang dia.

Setelah solat, Muawiyyah Ibu Hakam R.A. menceritakan setelah solat Baginda S.A.W. berpaling padanya namun dengan wajah yang tenang bahkan tidak ada kerukan pada muka baginda membuatkan Muawiyyah Ibu Hakam R.A. semakin sayangkan Nabi kerana baginda menggunakan perkataan yang lunak jauh sekali ada kekasaran pada teguran Baginda S.A.W.

Banyak kisah lain yang mana juga ada Sahabiah( gelaran kepada sahabat wanita ) yang telah melakukan zina dan meminta dia dihukumkan. Apa yang menarik, Baginda berpaling sedangkan pada waktu itu telah disyariatkan hukuman hudud. Namun wanita itu tetap meminta Baginda S.A.W menhukumnya dan Baginda minta dia selesaikan kandungannya sehingga lahirnya anak. Dikatakan sehingga dua tahun setelah selesai penyusuan anaknya dia masih lagi minta baginda menghukumnya dan akhirnya Baginda menunaikan permintaannya.

Semasa hukumun dijalankan, ramai sahabat yang memakin hamun namun baginda menegahnya kerana dia telah bertaubat. Tidak hairanlah siapa yang mengenali akhlak Rasulullah S.A.W semakin sayang bahkan cinta akan baginda melebihi cinta terhadap ada yang berada didunia ini.

   
Kesimpulan,

Elakkan membuat orang rasa bersalah namun pada hakikatnya kita telah membuli emosi mereka dan kena hati-hati, jika apa yang kita lakukan itu satu penyakitan, ingat Allah mengakbulkan doa orang yang dizalimi.

BOB, Buat Orang Bersalah lawanya ialah Hikmah dan hikmah tidak akan datang melainakn dengan mempunyai kebijaksanaan. Didalam satu falsafah yang pensyarah saya katakan sampai sekarang melekat di hati saya ialah kebijaksanaan berdiri atas kebenaran dan sesuatu yang selainnya bukanlah kebijaksanaan, 


Mari Merebut Cinta Hakiki

No comments:

Post a Comment